Så lyckas du med lilla julafton

Att fira lilla julafton med vänner är populärt av den anledningen att kunna fira med jul med fler nära och kära. Oftast är julafton tillägnad familj och släkt, men genom att fira lilla julafton med vänner behöver du inte utesluta eller välja vem du ska fira med. Du kan få det bästa av två världar.

När du ska fira julafton i förväg med dina vänner är maten ett viktigt inslag. Du behöver inte slå på stort och ha ett enormt julbord, men för att göra det stämningsfullt ger viss mat en extra julkänsla. Exempelvis julskinka är ett givet inslag på ett julbord för lilla julafton. Det finns mängder med bra recept på julskinka om du vill testa något nytt eller griljera den som vanligt.

Julskinkan är en gammal tradition

Julskinkan är en riktig klassiker på julbordet, en riktig kronjuvel och ett måste för många. Det är en ursvensk tradition att ha julskinka på julbordet. Du kan antingen köpa en rimmad skinka eller en färdigkokt. Rimmad betyder att skinkan är helt färsk och måste tillagas i ugn eller kokas. Den färdiga skinkan kan du griljera eller äta som den är. Om du vill testa något nytt är ett tips att testa en ny sorts griljering. Ett alternativ är att göra olika smaskiga snittar till förrätt med bland annat julskinka. Bjud på glögg eller en god fördrink till.

Kom i stämning med julklappslekar

För att få en riktigt bra stämning är dekorationer och julpynt ett givet inslag. Se till att ditt hem är mysigt dekorerat och helst med olika former av belysning som julgransbelysning, ljusstakar och levande ljus. Duka bordet julinspirerat för att det ska bli extra stämningsfullt. Att ha någon form av julklappsutdelning är också en bra idé när det är lilla julafton. Att spela julklappsspelet är ett alternativ.

Begränsa inte firandet julhelgen

Lilla julafton är härligt för att komma i rätt stämning inför själva julafton. Det är också bra om du vill fira med flera olika människor, men inte har möjlighet till det under julafton. Dessutom är det bra att sprida ut friande för att julafton inte ska bli en hektisk och stressig dag.