Hasselbackspotatis

Hur man tillagar Hasselbackpotatis – Recept!

Du kanske har sett den här sortens potatis tidigare, med tunna skåror i potatisen. Dessa lyxiga potatisar är en stapelvara till många finmiddagar. De är dessutom utsökta och lätta att göra!

Funkar både för barn och vuxna

Den här rätten är ett utmärkt komplement till vilken måltid som helst! Det gör att de är perfekta både för knytis julbordet eller för finmiddagen med vinprovning. Det här receptet kommer garanterat att bli en succé för dig. Nu låt mig visa min guide för hur man tillagar Hasselbackpotatis!

Förberedelser

Ha en vass kniv redo. Utan en vass kniv är det svårt att få till de tunna skivor som behövs för hasselbackspotatis.

Ingredienser

  • liten fast potatis
  • matolja
  • salt & peppar
  • flingsalt

Tillvägagångssätt

  1. Sätt ugnen på 200 Celsius.
  2. Lägg potatisen i en kastrull med kallt vatten och låt den ligga i cirka tio minuter innan den tillagas så att den kan suga upp lite mer fukt i skalet. På så sätt slipper du få för torra potatisskivor när de är tillagade! Matlagning
  3. Lägg potatisen i en kastrull med kokande vatten och låt den koka i cirka sex minuter. Ta sedan ut dem, häll av det kvarvarande vattnet från potatisen.
  4. Skär med en vass kniv i tunna skivor på tvären eller på längden, beroende på vilket utseende du vill ha din hasselbackpotatis! Var försiktig så att du inte skär hela vägen igenom. Du vill ha lite kvar i botten så den håller ihop. Var försiktig vid ändarna. Där kanske du får ha lite tjockare skivor för att den ska hålla ihop. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper i botten. Häll över lite salt och peppar, och häll på lite matolja.
  5. Grädda i ugnen i cirka femton minuter för att få lite krispiga sidor!
  6. Lägg dem på ett serveringsfat efter tillagningen. Toppa med flingsalt eller färska kryddor. Njut av dina hasselbackpotatisar varma eller kalla, de är garanterat utsökta i båda fallen!