Frågor och svar

Allmänt

Vart kan jag köpa Paolos produkter?

Paolos torr- och skafferivaror finns att köpa hos Matsmart.se. Produkterna finns även hos ICA, Coop och City Gross men utbudet kan variera från butik till butik.

Min produkt nådde inte förväntningarna, vad gör jag?

Vi är måna om att få ta del av både din åsikt och din feedback kring våra produkter. Du är välkommen att fylla i vårt reklamationsformulär här.

Produkter

Vad betyder Extra Jungfruolivolja?

Extra jungfruolivolja, som även benämns som Extra Vergine eller Extra Virgin, är den mest högklassiga oljan. En extra jungfruolivolja innebär att olivoljan har kallpressats eller kall extraherats, alltså utvunnits direkt ur oliver och uteslutande genom mekaniska processer. Oljan kallextraheras under konstant temperaturövervakning för att säkerställa att temperaturen aldrig överstiger 27 grader, allt för att behålla maximalt av smak och näringsämnen. Dessutom för att en olja ska klassificeras som extra jungfru måste surhetsgrad vara under 0,8% (gram per 100 g). Alla Paolos olivoljor är naturligtvis Extra Vergine.

Kan man steka i olivolja?

Det går alldeles utmärkt att steka i olivolja. Paolos extra jungfruolivoljor klarar höga temperaturer och rykpunkten ligger på 200 grader. Du kan använda dem vid matlagning till både stekning och grillning. Se dock till att du inte bränner maten då det kan påverka både smak och hälsa negativt. Länderna kring medelhavet har använt olivolja som bas i matlagningen i flera tusen år, och än idag är olivolja helt klart det vanligaste fettet att använda vid stekning.

Hur ska olivoljan förvaras?

Extra jungfruolivolja bör undvika ljus, syre och värme för bästa förvaring. Även fast alla Paolos extrajungfruolivoljor har mörka flaskor rekommenderar vi dig att förvara din olivolja mörkt. Se även till att skruva åt korken ordentligt efter användning för att undvika att luft kommer in. Vi rekommenderar även att du förvarar oljan i en sval temperatur, gärna runt 15-20 grader. Undvik att ställa oljan för nära spisen där den blir uppvärmd. Genom att förvara en oöppnad flaska svalt och mörkt håller den sig 18-30 månader från skörd. En öppnad flaska håller sig bäst inom 3-4 månader. Därefter kan oljan härskna och få en dovare doft. En härsken olivolja är inte farligt, däremot kan den få en mindre god smak. Olivoljor som har en mer pepprig och kraftig smak har i regel längre hållbarhetstid.

Varför skiljer sig era olivoljor i pris?

De prisvariationer som finns på våra oljor beror på skillnader i kvalitet. Att göra en bra olivolja kräver mycket hantverk bakom, allt ifrån hur de sköts på träden, hur de sedan skördas, och utvinns just för att få en så fin kvalitet som möjligt. Våra dyrare oljor, såsom, Terra Mia och Terra Umbria är exempelvis gjorda på handplockade oliver. Man kan räkna med att ungefär 75-80 procent av kostnaden för olivoljeframställning är plockningen.

Varför blir olivolja grumlig?

Paolos olivolja kallpressas från nyskördade oliver. Fruktvaxerna som förekommer naturligt på oliverna kan stelna vid kyld förvaring av olivoljan. Det är fruktvaxerna som kan göra olivoljan grumlig. Kvaliteten på oljan påverkas dock inte och du kan använda olivoljan även om den är grumlig. När du förvarar den i rumstemperatur igen så blir den återigen klarare.

Vad är bronsvalsad pasta?

Vid tillverkning av pasta så pressas pastadegen genom valsar för att pastan ska få sin slutgiltiga form. Det finns två olika varianter av valsningen, antingen bronsvalsning eller teflonvalsning. Vilket typ av valsning är avgörande för pastakvaliteten. En bronsvalsad pasta anses vara av högre kvalitet då degen pressas igenom långsammare och därigenom fäster ihop bättre, vilket skapar mer tuggmotstånd. Dessutom får bronsvalsad pasta en strävare och mer porös yta som bättre tar upp och binder pastasåsen. Varje tugga blir godare!

Bronsvalsad pasta kan också släppa ifrån sig mer stärkelse till kokvattnet. Ett tips är att ta vara på kokvattnet då det innehåller stärkelser som passar utmärkt till att använda i såser som inte är gräddbaserade för att göra såsen krämigare.

Varför kan Paolos färska pasta innehålla spår av nötter, kräftdjur, fisk, soja och selleri?

Anledningen till att detta står på förpackningarna är för att i samma lokaler tillverkas andra pastasorter som innehåller eller kan innehålla spår av ex. nötter, kräftdjur, fisk, soja och selleri. Vi är skyldiga enligt lag att skriva ut denna information.

Varför är San Marzano-tomaten speciell?

San Marzanotomat är en tomat med skyddad ursprungsbeteckning (D.O.P. – Denominazione di Origine Protetta) som vittnar om högsta kvalitet. San Marzano odlas i området Agro Sarnese Nocerino som sträcker sig in i slätten Sarno som är täckt mestadels av vulkanisk jord som innehåller mycket mineraler. Enligt lagstiftning sker skörden av tomaterna uteslutande för hand när de når full mognad och äger rum i flera steg. Tomaterna konserveras och förpackas alltid inom 24 timmar efter skörd för att behålla så mycket smak, näringsämnen och färg som möjligt. Dessa tomater har en hög sötma, är avlånga med litet kärnhus och mycket fruktkött. Tillsammans med den lilla vattenmängden blir San Marzanotomaten mustig när den kokas och man behöver varken tillsätta tomatpuré eller krydda mycket för att få till smaken.

Säljer Paolos ekologiska produkter?

I dagsläget har vi inga ekologiskt märkta produkter i vårt sortiment. Vi arbetar tillsammans med våra producenter och leverantörer för att i framtiden kunna erbjuda ekologiska alternativ.

Har ni palmolja i era produkter?

Nej, vi har inga produkter som innehåller palmolja.