Pasta alla Carbonara är kanske en av de mest populära pastarätterna i världen. Spaghetti Carbonara fick sitt stora genombrott internationellt efter andra världskriget. De amerikanska trupper som befann sig i Italien hade med sig ägg och bacon. Med dessa råvaror lagade italienarna Spaghetti Carbonara som blev omåttligt populär bland soldaterna. Efter kriget spred sig rätten snabbt. Vi har i vårt klassiska italienska recept bytt ut autentiska guanciale, griskind, mot mer konventionella råvaran pancetta (som i sin tur kan bytas ut mot bacon).

Ingredienser:

  • 400 g Paolos Spaghetti
  • 2 krm salt
  • 4 ägg från frigående höns
  • 2 msk Paolos olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök. Hel
  • 200 g pancetta, strimlat
  • 2 dl parmegiano reggiano

Gör så här:

  • Koka spaghetti enligt anvisningar på förpackning i rikligt saltat vatten.
  • Vispa ihop äggen med saltet under tiden som pastan kokar.
  • Värm olja och smör i en kastrull, i lök och pancetta.
  • Fräs sakta tills de mjuknat utan att ta färg, i ca 5 minuter.
  • Ta upp vitlöken som kastas, men låt gullök och pancetta ligga kvar.
  • Häll över den färdigkokta avrunna pastan i kastrullen med pancetta och lök.
  • Rör om och dra kastrullen från värmen.
  • Häll ner äggsmeten i kastrullen, tillsätt hälften av osten strö över svartpeppar.
  • Rör om tills äggsmeten börjar stelna men fortfarande är krämig.
  • Rör ner resterande av ost.
  • Strö lite grovmalen svartpeppar över portionerna.

Produkter från Paolos i detta recept

Paolos Olivolja Terre del Sud

Paolos Spaghetti

Fler recept