En nästan overkligt god och smakrik tomatsås! Hemligheten bakom det hela är att körsbärstomaterna, tillsammans med kryddor och olivolja, får bakas i ugnen på låg temperatur i två timmar. Detta lite ovanliga, men enkla, tillagningssätt får smaken i tomaterna att träda fram och verkligen bli koncentrerad.

Ingredienser:

  • 400 g Paolos Bucatini
  • 1 ¼ dl + 1 msk Paolos Olivolja
  • 400 g körsbärstomater
  • 3-4 fint skivade vitlöksklyftor
  • bladen från 8 timjanstjälkar
  • hackade blad från 5 rosmarinstjälkar
  • 3 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk strösocker
  • 200 g grovt strimlad pancetta eller bacon
  • finhackad persilja att garnera med

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150 grader. Häll 1 ¼ deciliter olivolja i en ugnsform (ca 30 x 25 cm).
  • Skölj tomaterna och torka av med hushållspapper. Skär tomaterna i halvor och placera dem med snittytan uppåt i formen.
  • Blanda vitlök, kryddor och socker i en liten skål.  Lägg en rejäl nypa av kryddblandningen på varje tomathalva och droppa några droppar olivolja ovanpå. Baka tomaterna i ugnen i ca 2 timmar. Plocka försiktigt upp tomaterna och lägg dem på en tallrik.
  • Hetta upp 1 matsked olivolja i en stekpanna och stek pancettan tills den är lite krispig, men fortfarande mjuk. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Hetta upp den sparade oljan från ugnsformen, i en stor panna som rymmer hela rätten. Lägg försiktigt i tomaterna, salta och peppra och låt dem fräsa på låg värme 2-3 minuter. Se till att så många tomater som möjligt bibehåller formen.
  • Koka pastan i lättsaltat vatten, enligt anvisningen på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag.
  • Häll över pastan och hälften av pancettan, i pannan med tomater. Blanda försiktigt så att de flertalet tomater bibehålls hela. Servera pastan garnerad med resten av pancettan och persilja.

Produkter från Paolos i detta recept

Paolos Bucatini

Paolos Olivolja Terre del Sud

Fler recept