Paolo Robertos egna odlingar

Olivoljan är en oerhört viktig grund i italiensk matlagning. Man kan till och med se den som en gåva från gudarna. Det finns en historia om när havets gud, Poseidon och vishetens gudinna, Athena, tävlade om att ge den bästa presenten till människorna. Av Poseidon fick vi hästen, medan Athena gav oss olivträdet. Gissa vem som blev vinnaren?

Uppe i bergen i Durazzano, lite utanför Paolo Robertos andra hemstad Maddaloni, äger Paolo en del mark. Marken ligger högt uppe på en bergssluttning, och har en utsikt som är svårslagen. Därifrån kan du exempelvis se Neapel. Vesuvius och Capri. På denna mark växer den största rikedomen i Paolos liv, förutom sina barn, närmare bestämt 400 mycket välskötta olivträd. Rikedom handlar inte om värdet i pengar, utan snarare värdet av att fått en väg in i en gammal tradition. Släkten har haft olivodlingen sedan 2000 år tillbaka.

Varje år omkring oktober månad åker Paolo och sina barn till odlingen för att skörda oliverna. Det är en väldigt speciell känsla att lämna ett av världens mest högteknologiska länder, och delta i en uråldrig process. Det är inte bara Paolo och sin närmaste familj som är där, utan under några veckor varje år är bergsluttningen full med skördefolk. Människor från olika hörn av världen, som har sina rötter i de små städerna runt berget, tar ledigt för att komma och hjälpa till med årets viktigaste händelse, olivskörden.

Handplockade oliver

Paolos olivolja Terra Mia betyder ”min jord” just för att oliverna kommer från Paolo Robertos egna odlingar. För att inte skada oliverna är de inte nedskakade utan plockas för hand. Denna extra jungfruolivolja kallextraheras från noggrant utvalda oliver. De mest utbredda sorterna från området är: Leccino, Curatora, Frantoio och Ortice. Skörden görs manuellt och sker från och med mitten av oktober. Oliverna pressas alltid inom 24 timmar efter skörd, med en högteknologisk metod som garanterar en produkt av högsta kvalitet.

Produkter från Paolos i detta recept

Paolos Olivolja Terra Mia

Paolos Oliver Leccino

Fler artiklar