Neapel - Paolo Robertos favoriter

Neapel är staden med extra allt. Extra bra mat, extra galen trafik, och extra högljudda människor. En stad som lever fullt ut. Är du beredd på de extra enorma intrycken kommer du älska Neapel för evigt. Staden grundades redan 700-talet f.Kr., och var under 1300- till 1500-talen en av Europas största och mäktigaste städer. Här finns en helt fantastisk och mycket händelserik historia att upptäcka.

Äkta napolitansk pizza

För den matintresserade är Neapel ett måste, dels för att det är pizzans hemstad, men också för att det napolitanska köket klassas som ett av Italiens absolut bästa kök. Enligt Paolo Roberto själv finns det ingen annanstans i världen där du kan äta lika goda varianter av världens kanske mest kända maträtt. Vill du prova några av de bästa pizzorna rekommenderar vi Gino Srbillo på Via dei Tribunali 32, eller pizzeria Brandi på Salita Sant Anna di Palazzo 1-2 (Via Chiaia).

På pizzeria Brandi sägs det att pizzaiolo (professionell pizzabagare, vanligtvis en som gör pizza i den traditionella napolitanska stilen) Raffaele Esposito i juni 1889 ska ha skapat pizzan Margherita för att hedra det nyligen enade Italiens vackra och älskade drottning, Margherita av Savojen. Det finns dock en del åsikter om sanningshalten i den historien då en pizza med samma fyllning finns redan beskriven på 1700-talet.

Världens bästa espresso

Vill du efter pizzan avnjuta kanske världens bästa espresso kan du besöka Gran Caffé Gambrinus. Kaféet ligger i närheten av pizzeria Brandi, på det mäktiga torget Piazza del Plebiscito. Om du har tur görs den av Giovanni Fummo, som enligt Neapels största tidning har gjort över hela 12 miljoner koppar kaffe. Gran Caffé Gambrinus grundades redan 1860 och är ett vackert och stimmigt ställe. Förutom det goda kaffet finns här en mängd olika bakverk, det ena godare än det andra.

Fler artiklar