Il Taburno och Sant’ Agata De’ Goti - Paolo Robertos hemregion

Paolo Robertos italienska hemregion ligger i skuggan av två mäktiga berg. Ett av bergen är den faktiskt en vulkan, den välkända vulkanen Vesuvius, och det andra är Il Taburno.

Il Taburno – Vin med Historia

Två timmars bilfärd från Neapel, inåt landet, precis vid berget Il Taburnos fot, ligger Paolos vän Pasquale Clementes vingård, Masseria Frattasi, som producerar många och prisbelönta viner. Få områden har en sådan lång historia av vinodling som producenterna runt il Taburno. Vill du prova Pasquales viner så har han några rum på vingården som man kan hyra.

Även den närliggande staden Montesarchio, med anor från ett par hundra år före Kristus, är med sina många kyrkor och en välbevarad fästning värd ett besök. Just fästningen är lite extra rolig svenska besökare, då det finns en inskription från när Gustav III:s sändebud, baron Gustaf Mauritz Armfelt, besökte staden.

Sant’ Agata de’ Goti – Ringmurarnas ringmur

Bara 30 minuters bilfärd från Montesarchio hittar ni staden Sant’ Agata de’ Goti, med kanske en av världens vackraste ringmurar (omslagsbilden), och en historia som – precis som för de flesta andra städer i regionen – börjar långt före Kristus. Staden är späckad med kyrkor, vackra byggnader och har naturligtvis en medeltida fästning. Ät gärna mat hos Paolos vänner som driver restaurangen Lanterna dei Goti, som ligger precis vid murkrönet, och som har en vidunderlig utsikt. Hälsar du från Paolo är chansen stor att du även får rabatt.

Fler artiklar