De flesta känner till den klassiska italienska mozzarella. Inte lika många vet om att Scamorza är rökt mozzarella. Grillar du den blir den både god och vacker. Om du har svårt att hitta scamorza går det bra att byta ut den mot annan rökt ost, alternativt annan halvhård ost, exempelvis halloumi.

Ingredienser:

  • 2 rödlökar
  • 350 g blandad svamp, t.ex. skogschampinjoner, kantareller, portabello
  • 25 g pinjenötter
  • 2 msk torrt vitt vin
  • 1 nypa strösocker
  • salt och svartpeppar
  • Paolos olivolja och smör
  • 2 fint skivade vitlöksklyftor
  • 2 msk finhackad persilja
  • 350-400 g scamorzaost (4 skivor) eller annan rökt ost
  • 50 g ruccola (blad)
  • Ev. grillat eller rostat lantbröd till servering

Gör så här:

  • Skär löken i inte alltför tunna skivor.
  • Putsa och borsta svampen och skär den i bitar eller skivor.
  • Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skaka pannan så att nötterna inte bränns vid.
  • Värm olivolja i en stekpanna, lägg i löken och fräs den på mycket låg värme i 3 minuter. Tillsätt vin och socker och låt löken sjuda i 5-10 minuter eller tills den mjuknat och har en genomskinlig yta (den ska inte få färg). Smaka av med salt och peppar och rör om då och då. Ställ åt sidan.
  • Hetta upp en stekpanna med lite smör och olivolja. Stek svampen i omgångar, var sort för sig, och dela upp vitlöken så att den är med i varje omgång.
  • Lägg tillbaka all svamp i pannan och försök att hålla de olika sorterna åtskilda (mest för att man då får känna de olika svampsmakerna lite tydligare). Strö över persilja.
  • Låt en grill eller grillpanna bli riktigt varm. Pensla ostskivorna med olivolja, och grilla dem cirka 2 minut på varje sida, vänd när osten fått lite färg och börjat smälta.
  • Lägg upp lök (spara lite till att garnera med), ruccola och svamp på tallrikar. Strö över pinjenötter och lägg scamorzaskivorna ovanpå. Garnera med lök och servera med grillat eller rostat lantbröd.

Produkter från Paolos i detta recept

Paolos Olivolja Terre del Sud

Fler recept