Libertinen och förförarnas förförare, Casanova, lyckades den första november 1756 fly från det fruktade fängelset i Dogepalatset, ut på Ponte dei Sospiri (Suckarnas bro) och ut i friheten. Ett avgörande moment i flykten sägs vara att han mutade en vakt med en tallrik gnocchi. Vi vill gärna tro att det var detta recept som användes, eftersom det är både venetianskt och korrumperande gott.

Ingredienser:

  • 800 g – 1 kg färsk potatisgnocchi
  • 250 g broccoli, fryst och tinad eller färsk
  • ca 4 msk Paolos olivolja
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk hackade och rostade valnötter
  • 1 ½-2 dl färskriven parmesanost
  • 1 dl hackad persilja

GORGONZOLASÅS

  • ca 200 g gorgonzola
  • 20 g smör
  • 2 msk idealmjöl
  • ca 4 dl mjölk, 3 % fetthalt
  • 1- 1 ½  tsk torkad mynta
  • rivet skal av två små citroner
  • 1 äggula
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Dela broccolin i små, små buketter och skär gorgonzolan i bitar.
  • Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt broccoli, lök, vitlök, salt och peppar. Låt alltsammans fräsa i ca 5-6 minuter. Rör om då och då, men försiktigt så att broccolibuketterna förblir hela. Lägg upp allt på ett fat när broccolin är lite mjuk, men fortfarande har lite tuggmotstånd.
  • Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda noga och späd därefter med mjölken. Tillsätt mynta, citronskal (spara lite för att strö över) salt och peppar. Låt såsen koka på svag värme i cirka 5 minuter. Ställ åt sidan och rör snabbt i äggulan. Tillsätt osten och låt den smälta under omröring. För att få en krämig, inte alltför tjockflytande konsistens, späd med lite mjölk om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
  • Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i gnocchin och koka den enligt anvisningen på förpackningen (när gnocchin flyter upp efter någon minut är den färdig). Lyft upp dem med en hålslev.
  • Bottna en ugnsform med ett tunt lager sås och varva sedan gnocchi, broccoli, sås, nötter, parmesanost och persilja i formen. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter. Gratinera i övre delen av ugnen i cirka 10 minuter. Strö över citronskal och servera.

Produkter från Paolos i detta recept

Paolos Olivolja Terre del Sud

Fler recept