Denna rätt på italienska heter “Mille foglie di melanzane” och betyder tusen blad av aubergine. Mellan aubergineskivorna i denna rätt tronar tomatsås, parmesan och smält mozzarella. Dessa auberginetorn kan serveras både som “contorno” (tillbehör), förrätt eller som varmrätt tillsammans med rostade skivor av lantbröd.

Ingredienser:

  • 2-3 auberginer
  • 400 g mozzarella (helst buffelmozzarella)
  • 2 dl nyriven parmesanost
  • strimlade basilikablad+hela blad att dekorera med
  • Paolos olivolja Terra del Sud
  • salt 

TOMATSÅS

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skölj och skär auberginen i cirka 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en stor lutande skärbräda och strö över lite salt för att dra ut vätska. Låt stå i cirka 30 minuter och torka sedan noga av skivorna med hushållspapper. Skär mozzarellan i cirka 1 cm tjocka skivor.
  • Hetta upp olivolja Terra Mia till tomatsåsen i en kastrull. Lägg i den hela schalottenlöken och de hela vitlöksklyftorna och låt dem fräsa i ett par minuter. Tillsätt finkrossade tomater, basilikastjälkar  och salt. Låt såsen koka under lock i cirka 15 minuter. Ta upp och kasta lök, vitök och basilika.
  • Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och pensla med olivolja Terre del Sud. Fördela aubergineskivorna över plåten och stek dem i ugnen, 5-10 minuter, eller tills de mjuknat något. Vänd dem en gång efter halva tiden.
  • Lägg en auberginerskiva på en smord ugnsplåt. Lägg på mozzarella, parmesanost, tomatsås, basilikablad och därefter ytterligare en skiva aubergine. Fortsätt att varva på samma sätt tills tornen består av 4-5 lager. Avsluta med en sked tomatsås och en nypa parmesanost. Upprepa proceduren med resten av ingredienserna.
  • Gratinera i ugnen i cirka 5 minuter, tills osten har smält lite.
  • Lyft försiktigt över tornen på en tallrikar, dekorera med basilikablad och servera.

Produkter från Paolos i detta recept

Paolos Olivolja Terre del Sud

Paolos Olivolja Terra Mia

Paolos Finkrossade tomater

Fler recept